Zapraszamy na Piknik w ramach Akademii wędzenia i grillowania

Zapraszamy na podsumowanie Akademii Wędzenia i Grillowania. W programie przewidzieliśmy szereg atrakcji. Startujemy o 14:00 na Ranczo Skrzatusz (ul. Wojciecha Brezy 1).

Szczególnie zapraszamy rolników na wykład o sprzedaży bezpośredniej oraz sprzedaży detalicznej w gospodarstwach, który poprowadzi dr Jarosław Sachajko przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Kolejna prelekcja zaplanowana na drugą część pikniku przewiduje rozmowę na temat Rolnictwa Wspieranego Społecznie (RWS). Odwiedzi nas gospodarz z Gminy Łobżenica, który opowie o RWS-ie, jaki prowadzi na swoim rodzinnym gospodarstwie przy współpracy mieszkańców Bydgoszczy. Po spotkaniu będziemy próbowali sobie odpowiedzieć, czy jest zainteresowanie ze strony rolników tą formą współpracy z konsumentami. Poruszymy również tematykę kooperatyw spożywczych.

Najważniejszym punktem naszego wydarzenia będzie prezentacja mobilnej grillo-wędzarni, która została wybudowana podczas trwania Akademii. Omówimy zasady wypożyczania i korzystania, będzie ona dostępna dla organizacji pozarządowych, sołectw i mieszkańców gminy.

Na wydarzeniu przeprowadzimy konkurs grillowania „Upiecz Wieprza” o Puchar Posła Błażeja Pardy (regulamin konkursu poniżej).

Po wykładach będzie można upiec na ognisku kiełbaskę i ziemniaka z sosem czosnkowym. Poszukujemy osoby grającej na gitarze, która mogłaby uświetnić czas relaksu przy ogniu przyśpiewkami ogniskowymi. Mile widziane inne instrumenty. Degustacja wędzonek jest kolejnym kulinarnym elementem wydarzenia. Wędzonki, które zaserwujemy zostały przygotowane podczas warsztatów. Na wydarzeniu odbędzie się również warsztat peklowania dziczyzny.

Zapraszamy Akademia Marzeń. Pokolenie’89, Ranczo Skrzatusz – Agroturystyka, OSP Szydłowo

 

Regulamin konkursu grillowania „Upiecz Wieprza”

  1. Organizatorem konkursu jest Akademia Marzeń. Pokolenie’89
  2. Konkurs odbędzie się w ramach Akademii Wędzenia i Grillowania pod patronatem OSP Szydłowo.
  3. Konkurs odbędzie się w dniu 07.10.2017 r. Miejscem konkursu jest wyznaczony teren na Ranczo Skrzatusz – Agroturystyka ul. Władysława Brei 1
  4. Zgłoszenia można dokonywać telefonicznie u Tobiasza Wiesiołka 502 123 617
  5. Celem konkursu jest nagrodzenie najlepszej potrawy z grilla przygotowanej podczas trwania konkursu.
  6. Uczestnikiem konkursu może być osoba pełnoletnia, która wypełni zgłoszenie i będzie spełniała wymogi niniejszego Regulaminu. W jednej drużynie mogą znajdować się dwie osoby.
  7. Uczestnik może rozpalić tylko jednego grilla.
  8. Uczestnicy biorą udział w konkursie na własną odpowiedzialność i własne ryzyko.
  9. Zgłoszenia do konkursu przyjmowane będą od momentu wywieszenia plakatu promocyjnego.
  10. Ilość uczestników konkursu jest ograniczona.
  11. Organizatorzy zapewniają:
  12. a) stanowisko
  13. b) grilla
  14. c) węgiel
  15. d) mięso
  16. e) warzywa
  17. f) tekturowe tacki na potrawy
  18. g) dostęp do wody
  19. Uczestnik musi posiadać: własny niezbędny sprzęt do przygotowywania potraw z grilla, narzędzia służące ochronie przed poparzeniem, szczypce, widelce, noże, deskę do krojenia, rękawice, folie aluminiowe itp.,  przyprawy i marynaty
  20. Zakazane jest używanie:
    1. grillów na gaz, energię elektryczną lub inne źródło energii.
    2. urządzeń ciśnieniowych
    3. urządzeń na energię elektryczną / np.: mikserów, malakserów, maszynek do mielenia, noży elektrycznych itp.
  21. Konkurs jest otwarty dla amatorów i prowadzony jest w jednej kategorii na najlepszą potrawę z grilla.
  22. Uczestnik może zgłosić do konkursu nie więcej niż 1 potrawę, którą przygotuję
    w dwóch porcjach degustacyjnych każda, dla Jury celem dokonania ich oceny.
  23. Jury dokona oceny konkursowych potraw podczas sesji smakowych. Godzina dostarczenia potraw do oceny przez Jury zostanie wyznaczona podczas rejestracji uczestników konkursu.
  24. Oceny konkursowych potraw z grilla dokona Jury.
  25. Jury ze wszystkich potraw wybierze najlepsze, według następujących kryteriów:
    1. Smak – 60 punktów
    2. Dobór składników – 15 punktów
    3. Wygląd potrawy – 15 punktów
    4. estetyka stanowiska – 10 punktów
  26. Zwycięzcy konkursu (I, II i III miejsce) otrzymają nagrody oraz dyplomy
  27. Uczestnik musi pozostawić stanowisko grillowania oraz jego otoczenie w czystości. Grill należy oczyścić w miejscu wyznaczonym przez organizatora.
  28. Uczestnik podporządkują się wszystkim zaleceniom Organizatora oraz służbom informacyjnym.
  29. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za powstałe obrażenia ciała oraz zniszczenia mienia związane z uczestnictwem w imprezie.
  30. Organizator również nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone osobom trzecim przez uczestników imprezy.
  31. Decyzja Jury jest ostateczna i nieodwołalna.
  32. Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany niniejszego Regulaminu oraz jego ostatecznej interpretacji.
  33. Organizator jest stroną rozstrzygającą w spornych sytuacjach.
  34. Uczestnicy wyrażają zgodę na filmowanie i fotografowanie przez organizatora oraz wykorzystanie tych materiałów w celu promocji konkursu, prawidłowego jego przebiegu i dokumentacji wydarzenia.
  35. Uczestnicy wyrażają zgodę na przetwarzanie danych osobowych  przez organizatora  konkursu „Grillowanie pod Grojcem” w celach wynikających z jego regulaminu, zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r., nr 133, poz. 883 z późniejszymi zmianami).

Wszelkie informacje o konkursie pod numerem 502 123 617

Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie!