Szynka indyczo-drobiowa z szynkowara

Szynka a indyka i kurczaka

Składniki:

Kurczak                (mogą być piersi)            1 kg

Filet z indyka                                    0,4 kg

Sól                                         16 g

Pekasól                                               2 g

Cukier puder                     1 łyżeczka

Mąka ziemniaczana        1 łyżeczka

Żelatyna                              1 łyżeczka

Drobny lód                         150 g

Woda                                   50 ml

 

Sposób przygotowania

Filet z indyka myjemy, kroimy na plastry o grubości około 1 cm, a następnie w paski o długości około 5 cm. Kurczaka (piersi) mielimy przez sitko nr 5. Następnie mięso z kurczaka wraz z lodem mielimy w malakserze.

Cukier puder, mąkę i żelatynę mieszamy z wodą.

Wszystko razem wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Po wyrobieniu wszystko wkładamy do woreczka i do szynkowara. Zamykamy szynkowar i wkładamy do lodówki na 6 godzin.

Po tym czasie wkładamy szynkowar do garnka z gorącą wodą i parzymy w temperaturze 80-90 st przez około 1,5 do 2 godzin.

Po parzeniu odstawiamy szynkowar do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na kolejne 8 godzin.

 

Ryszard Olechnowicz, uczestnik Akademii Wędzenia i Grillowania