Święto Ryby i Wody wg przepisu KGW Stara Łubianka,

W dniu 24.06.2017 r. po raz kolejny obchodziliśmy w Tarnowie Święto Ryby i Wody. W ramach tej imprezy można było wziąć udział m.in. w zawodach wędkarskich, spływie kajakowym, rajdzie rowerowym 🚴 lub biegu krajoznawczym 🏃. Można było również spróbować swoich sił w łapaniu żywego pstrąga gołymi rękoma  Nie zabrakło także atrakcji dla najmłodszych i występów artystycznych.
W Święto Ryby nie mogło także zabraknąć pysznych rybnych potraw do degustacji, przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z Kotunia, Dolaszewa no i oczywiście przez nas. W tym roku nie było konkursu na najlepszą potrawę z ryb, gdyż swój udział zgłosiły tylko trzy koła gospodyń. Były jednak podziękowania i upominki za przygotowane przez nas dania.

Jednak największą radość sprawiały nam miłe słowa, które usłyszałyśmy od gości częstujących się naszymi rybnymi pastami 

Podsumowując: na Święcie Ryby i Wody w Tarnowie ryb 🐠 i wody 💦 nie brakowało, bo ryby 🐟 dostarczali okoliczni hodowcy, a wodę z nieba 🌧️zapewniała natura
Pasta z wędzonego pstrąga z suszonymi pomidorami:
Składniki:
– 1 wędzony pstrąg
– 6 połówek pomidorów suszonych z oliwnej zalewy
– 2 jajka – ½ pęczka natki pietruszki
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżka majonezu
– czerwona słodka papryka
– sól i pieprz
Pstrąga obieramy ze skóry, głowę i płetwę ogonową ukręcamy i usuwamy. Oddzielamy mięso od szkieletu, zsuwając je widelcem. Dokładnie przeglądamy kawałki pstrąga, usuwając wszystkie ości. Szatkujemy drobno pomidory i wrzucamy do rozdrobnionego palcami rybiego mięsa. Ścieramy na wiórki ugotowane na twardo i wystudzone jajka, dosypujemy wymyte i poszatkowane listki pietruszki. Dodajemy przyprawy, jogurt, majonez i wszystko łączymy. Odstawiamy na pół godziny. Przechowujemy do dwóch dni w lodówce pod przykryciem. Gdy pasta przyschnie, można ją uzupełnić łyżeczką jogurtu.
Pasta rybna z jajkiem i ogórkiem:

125 g wędzonej ryby (np. pstrąg lub makrela)
2 ugotowane na twardo jajka
1 posiekana drobno cebulka
2 duże ogórki kiszone posiekane (zamiennie można dodać ogórki konserwowe)
5 łyżek majonezu
2 łyżki jogurtu
sól
pieprz

Rybę oczyścić z ości, drobno pokroić. Dodać pokrojone jajko, cebulkę (jak ktoś ma wrażliwy
żołądek i surowa cebula mu się odbija można wcześniej sparzyć gorącą wodą), posiekane
ogórki. W misce wymieszać majonez z jogurtem, dodać do posiekanych składników. Posolić i
popieprzyć.
Pasta najlepiej smakuje następnego dnia, jak wszystkie składniki „przejdą się” w lodówce 🙂                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Pozdrawiamy serdecznie,
Małgorzat Gawrońska, KGW Stara Łubianka

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*