Sałatka z cukinii

Składniki:

3 kg cukinii

0,5 kg cebuli

3 szt. czerwonej papryki

3-4 ząbki czosnku

posiekany koperek lub natka pietruszki wg uznania

Zalewa

2 szklanki wody

1 szklanka cukru

2/3 szklanki octu 10%

8 dużych liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżki pieprzu ziołowego, 2 łyżki gorczycy, 2 łyżki kolendry w ziarnkach, 2 łyżki soli. Wszystkie składniki zagotować i wystudzić.

Sposób przyrządzenia

Cukinię obrać ze skóry, pokroić w talarki, posypać solą i odstawić na 3 godziny, żeby zmiękła. Wodę, która się wydzieliła odlać. Paprykę wydrążyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach i dodać do cukini. Cebulę pokroić w półksiężyce posolić, żeby zmiękła. Odcisnąć sok, dodać do cukinii i papryki. Koperek lub natkę pietruszki drobno pokroić i dodać do cukinii. Wszystko razem wymieszać i nałożyć do słoików, następnie zalać wystudzoną zalewą. Słoiki zakręcić i pasteryzować 20 minut od chwili zagotowania.

Smacznego!

Zachęcam wszystkie publikowania na stronie swoich przepisów kulinarnych.  Szczególnie Panie z Kół Gospodyń Wiejskich powinny odnaleźć się w naszym kąciku kulinarnym 🙂 Również Panowie pasjonujący się pichceniem są mile widziani ze swoimi daniami.

Grażyna Witulska, Gazeta Szydłowska

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*