Pierniczki mamy Janiny

Składniki :

1 kg mąki

1 kostka masła

0,5 litra miodu

1,5 szklanki cukru pudru

2 jajka

2 przyprawy do pierników

2 łyżeczki sody

Miód lekko podgrzać w kąpieli wodnej, dodać masło, cukier, jajka, przyprawę do piernika, sodę i na koniec mąkę. Ciasto utrzeć wyrabiając na jednolitą masę, pozostawić na jedną dobę w zimnym miejscu. Następnego dnia rozwałkować i wykrawać ciastka, podsypując mąką. Piec około 10 minut w temperaturze 160-180 stopni.

Co zrobić, aby pierniki zmiękły? Potrzebują odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Wtedy będą rozpływać się w ustach. Po ostygnięciu pierników wykładam je w pojemniki metalowe bądź kamionkowe i dekoruję w pierwszą niedzielę adwentu.

Smak dzieciństwa : )

Autorką tej niezwykle starannej receptury jest moja mama Janina Jędrzejczyk. Nic dodać, nic ująć! Znane, lubiane, tradycyjne.

Izabela Jodda