Lecznicza moc miodu

Miód – to jeden z najstarszych leków, jakie zna ludzkość. Hipokrates, ojciec medycyny, twierdził, że właściwościom miodu zawdzięcza zdrowie i długowieczność.

Miód wzmacnia mięsień sercowy, odtruwa nerki i wątrobę, reguluje pracę układu pokarmowego oraz wspomaga układ odpornościowy w zwalczaniu wielu chorób. Łyżka miodu to prawdziwa skarbnica witamin, węglowodanów pod warunkiem, że jest prawdziwy.

Właściwości lecznicze miodu, zależą głównie od tego, z jakiej rośliny pszczoły zbierały nektar i pyłek kwiatowy.

Miód wielokwiatowy – stosowany jest w chorobach alergicznych dróg oddechowych, takich jak astma oskrzelowa czy katar sienny. Stanowi również cenne źródło energii dla mięśnia sercowego.

Miód mniszkowy – stosowany w chorobach wątroby, dróg żółciowych. Wykorzystuje się go również w chorobach reumatycznych oraz leczenie niedokrwistości.

Miód rzepakowy – stanowi dobrą odżywkę regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Jest również bardzo cenny w profilaktyce chorób serca i naczyń wieńcowych, gdyż stabilizuje ciśnienie i przyczynia się do zahamowania procesu miażdżycowego.

Miód akacjowy jest praktycznie jedynym miodem polecanym dla diabetyków w lekkich, nieleczonych insuliną postaciach cukrzycy. Wykorzystany jest w chorobach przewodu pokarmowego, takich jak nadkwasota, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, czy stanu zapalnego jelit. Stosuje się go również w schorzeniach nerek i układu moczowego.

Miód lipowy – posiada wysoką aktywnościach antybiotyczną, działa napotnie, wykrztuśnie i przeciwgorączkowo, dlatego też stosowany jest przy przeziębieniach i grypie. Jest cennym środkiem wspomagającym leczenie stanów zapalnych układu oddechowego.

Miód wrzosowy – działa moczopędnie, bakteriobójczo i przeciwzapalnie, dlatego zalecany jest w chorobach nerek, dróg moczowych i gruczołu krokowego. Działa korzystnie w dolegliwościach związanych z wydaleniem moczu oraz łagodnych postaciach kamienicy nerkowej. Stosuje się go również w dnie moczanowej oraz dolegliwościach reumatycznych.

Miód spadziowy – stosowany jest chorobach serca oraz schorzeniach naczyń krwionośnych o podłożu zakrzepowym. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i łagodzące kaszel, dlatego stosuje się go w leczeniu chorób dolnych dróg oddechowych.

Pamiętaj – miód podgrzany powyżej 42st.C traci swoje właściwości odżywcze i lecznicze.

miod-3

Jerzy Pabjan, Gazeta Szydłowska

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*