Kanapkowe fantazje w pięciu smakach

Kanapki zapiekane w różnych kombinacjach ostatnimi czasy często goszczą na mojej liście dań. To danie jest bardzo uniwersalne, można je serwować zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Można je podawać przy różnych okazjach. Nie masz pomysłu czym zaskoczyć gości? Kanapeczki są ciekawym i nieszablonowym rozwiązaniem. Swoim smakiem i formą uświetnią one również czas spędzony we dwoje ze swoją ukochaną. Dziś zaprezentuję Państwu kombinacje smaków, które zestawiłem ze sobą podczas ostatniego weekendu.

Kanapki idealnie komponują się ze schłodzonym, półwytrawnym białym winem np. Sauvignon Blanc butelkowane w Chile.

Składniki:

– 3x ciabatta

– masło

– pół awokado

– suszone pomidory w zalewie

– plaster salami (zamiennik kiełbasa pepperoni)

– plaster szynki ogonowej surowej (zamiennik szynka parmeńska)

– plaster boczku

– ser cheddar (zamiennik parmezan)

– ser dojrzewający miękki

– kapary (zamiennik kapary duże)

– oliwki

– 2x jajko

– pietruszka (zamiennik bazylia)

– przyprawa do pomidorów

– nie używamy soli! W składnikach jest jej wystarczająca ilość.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni.

Ciabatty kroimy wzdłuż, następnie na połówki. Smarujemy je masłem bądź pastą pomidorową. Ser cheddar trzemy na wiórki. Awokado i suszone pomidory kroimy w paski.

Pozycja pierwsza:

Na dwie połówki ciabatty kładziemy awokado oraz plaster sera dojrzewającego miękkiego. Całość posypujemy wiórami z sera cheddar i zapiekamy. W końcowej fazie pieczenia smażymy dwa jajka sadzone, po wyjęciu kanapek z pieca trafiają one na górę dania. Całość przystrajamy pietruszką i posypujemy przyprawą do pomidorów.

(efekt ściętego białka u góry uzyskujemy dzięki zmniejszeniu ognia chwilę po wbiciu jajek na patelnię i przykryciu patelni pokrywką).

Pozycja druga:

Na dwie połówki ciabatty kładziemy awokado, ser cheddar, ser dojrzewający miękki. Całość zapiekamy. Po wyjęciu kanapek z pieca na wierzch kładziemy szynkę surową ogonową, posypując całość przyprawą do pomidorów.

Pozycja trzecia:

Na dwie połówki ciabatty kładziemy awokado, suszone pomidory, plaster sera dojrzewającego miękkiego. Całość posypujemy serem cheddar i zapiekamy. Po wyjęciu doprawiamy przyprawą do pomidorów.

Pozycja czwarta:

 Na dwie połówki ciabatty kładziemy suszone pomidory, po dwie sztuki kapary na jedną połówkę (w zależności od gustu można dodać jedną, kapara charakteryzuje się intensywnym smakiem), całość posypujemy serem cheddar, na wierzch kładziemy salami. Całość zapiekamy. Po wyjęciu doprawiamy przyprawą do pomidorów.

Pozycja piąta:

Na dwie połówki ciabatty kładziemy suszone pomidory i oliwki. Całość posypujemy serem cheddar, na wierz kładziemy plaster boczku, po czym całość zapiekamy. Po wyjęciu doprawiamy przyprawą do pomidorów.

Tym artykułem rozpoczynam cykl związany z prezentacją kanapkowych kompozycji zapiekanych w dobrze rozgrzanym piekarniku.

PS. Porządny ser jest podstawą! Nie oszczędzajmy na nim.

Tobiasz Wiesiołek, Gazeta Szydłowska

DSC_0471

DSC_0472

DSC_0473

DSC_0474

DSC_0475

DSC_0479

DSC_0482

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*