Kacze udka z konfiturą z czerwonej cebuli

Kacze udka 

5-6 szt. udek kaczych

200-250 ml czerwonego wytrawnego wina

2-3 duże ząbki czosnku

sól, pieprz naturalny mielony, papryka czerwona ostra, rozmaryn suszony lub świeży

2 ziarna jałowca

2-3 ziarna ziela angielskiego

2-3 liście laurowe

Nadmiar tłuszczu, który znajduje się na udkach wycinamy i wysmażamy na patelni. Tłuszcz posłuży do wysmarowania naczynia, w którym będziemy piekli udka. Udka ze wszystkich stron posypujemy przyprawami. Drobno pokrojonym czosnkiem, delikatnie nacieramy miejsca udek, gdzie nie ma skóry. Doprawione mięso odstawiamy na 1,5-2 h do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stp. C, naczynie żaroodporne smarujemy wysmażonym wcześniej tłuszczem, układamy zamarynowane udka , podlewamy bulionem i dolewamy 250 ml czerwonego wytrawnego wina. Przykrywamy naczynie, po pół godzinie udka obracamy i pieczemy 1 h. Następnie układamy udka na blaszce, odlewamy około 80 ml wywaru, w którym piekło się mięso, dodajemy 2 łyżki naturalnego miodu i tym oto wywarem smarujemy udka. Pieczemy jeszcze pół godziny w 150 stp. C.

Konfitura z czerwonej cebuli

1 kg czerwonej cebuli

80 g brązowego cukru nierafinowanego

120 ml czerwonego lub białego wina wytrawnego

80 ml ciemnego octu balsamicznego

3 łyżki naturalnego miodu

1 łyżeczka pieprzu naturalnego mielonego

1 łyżeczka tymianku

Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce. Na rozgrzana patelnię wlać 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek wsypać cukier i dobrze wymieszać, w to włożyć cebulę, posolić do smaku i często mieszać. Odparować wodę, która wydzieli się z cebuli, dodać resztę przypraw, miód, wino i ocet balsamiczny, ciągle mieszając.  Smażyć na wolnym ogniu, aż cebula będzie szklista i odparuje wino.

Kacze udka podawać możemy z kluskami śląskimi lub kaszą oraz konfiturą z czerwonej cebuli.

Grażyna Witulska, Gazeta Szydłowska

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*