Ciekawostki z ula

Etapy z życia pszczół
Robotnice przez pierwsze trzy dni po wygryzieniu pełnią rolę SPRZĄTACZEK. Do przygotowania jednej komórki plastra do zaczerwienia przez matkę, niezbędna jest praca od 15 do 30 pszczół.

Kolejnym etap to KARMICIELKI, czterodniowe pszczoły dostarczają pokarm tylko starszym larwom. Pokarm – to pierzga pomieszana z miodem i mleczkiem. Około szóstego dnia gruczoły mleczne robotnic osiągają maksymalną aktywność co umożliwia karmienie młodych larw i matki. Jedna robotnica może wykarmić do trzech larw. Około dziewiątego dnia życia gruczoły woskowe zaczynają produkować wosk. Pszczoły te w tym okresie nazywamy WOSZCZARKAMI.

Woszczarki odbudowują plastry i zasklepiają komórki. Następne czynności to przerabianie nektaru na miód, odparowanie wody, utrzymanie odpowiedniej temperatury w gnieździe. Zakończenie tego etapu tzw. ULOWEGO to objęcie funkcji STRAŻNICZKI, ponieważ w tym okresie żądło jest już wystarczająco twarde a zbiorniczek jadowy pełny. Ostatni okres życia pszczół to ZBIERACZKA okres ten trwa około dwóch tygodni. Robotnice przynoszą do ula nektar, spadź i wodę w wolu a pyłek i substancje balsamiczne do produkcji propolisu w koszyczkach na trzeciej parze nóg.

Pszczoła przeważnie kończy życie poza ulem.

Czy wiesz że: Na 1 kg miodu robotnice wykonują około 150 tys. lotów podczas których odwiedzają od 4 – 7 milionów kwiatów, muszą pokonać około 450 tys. km czyli 11 razy okrążyć kulę ziemską.
Podczas odwiedzania kwiatów przez pszczołę na jej owłosieniu bywa od 3 – 5 mln ziaren pyłku.
Jeden litr miodu waży od 1,38 – 1,45 kg.

Jerzy Pabjan, Gazeta Szydłowska

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*