Akademia Wędzenia i Grillowania – warsztat III wędzenie szynek i Gulasz Ranczerski

W dniu wczorajszym Wszyscy uczestnicy pokazali swój kunszt. Pod okiem mistrza Romana Kajnata każdy z uczestników owinął mięso szpagatem do ręcznego wiązania szynek. Szynki zostały zapeklowane na pierwszym spotkaniu Akademii. Pekla tradycyjna: sól kamienna, peklosól, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i jałowca. Szynkowy wkład został włożony do wędzarni przygotowanej wcześniej przez drugiego z mistrzów Janusza Drożdża.

Jedną z atrakcji spotkania były papryki przywiezione przez Ryszarda Olechnowicza, wędziły się one razem z wieprzowiną. Po raz kolejny uczestnicy wnieśli wkład w warsztaty w postaci swoich wyrobów: ciasto i chleb Państwa Olechnowiczów, borówki i kiełbaski Państwa Konopoackich czy turecki napitek i wędzony boczuś serwowany przez Janusza.

Natomiast Tobiasz Wiesiołek zaprezentował kulinarny przysmak przygotowany na ognisku w postaci Gulaszu Ranczerskiego.

Przepis:

Ziemniaki (około 15 średnich sztuk) oraz cebulę (3 duże sztuki) zawijamy w folię aluminiową, wrzucamy do ogniska i przykrywamy gorącym żarem. Pieczemy do miękkości (w zależności od upodobań możemy przygotować je bez folii, skórka jest wtedy mocniej przypieczona o węglowej konsystencji). W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy. Do dużej śmietany dodajemy całą główkę drobno poszatkowanej główki czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem, dla smaku i efektu wizualnego wrzucamy kilka posiekanych gałązek kopru. Opcjonalnie można dodać dwie/trzy łyżki majonezu. Całość mieszamy, odstawiamy do nabrania mocy. W momencie wyciągania z żaru miękkich ziemniaków i cebuli, do ogniska wkładamy dwie otwarte konserwy (np. Golonkowe, Gulasz Angielski, wybieramy konserwy z dużą zawartością mięsa). Gorące ziemniaki obieramy z folii, wyłuskując łyżką do garnka bulwy ze skórki. Ważne aby dodać kilka zwęglonych, posiekanych skórek do dania, nadadzą mu niezwykłego aromatu ogniska. Podobną czynność wykonujemy z cebulą, po wyciągnięciu z folii szatkujemy na grube paski, następnie wrzucamy do gara. W tym momencie sprawdzamy czy konserwy zaczynają bulgotać, kiedy to nastąpi do ogniska wkładamy pomidorki koktajlowe. Konserwę dodajemy do gara z ziemniakami i cebulką, całość mieszamy. Wykładamy na talerze, polewamy sosem czosnkowym, podajemy z pomidorkami z ogniska oraz kiszonym ogórkiem. Gulasz Ranczerski obficie obsypujemy świeżym koprem.

   

Miło spędzony czas na Akademii przy ogniskowych historiach szybko mijał. Uczestnicy wyczekiwali do późnych godzin na wędzoną szynkę w iście sielskim klimacie. Opłacało się, smak cieplutkiej, świeżo wyciągniętej z wędzarni szyneczki czuć do dzisiaj. Każdy dostał do domu po kawałku, pozostałe zaś zostały do degustacji na Piknik integracyjny, na którym będziemy żegnali lato i witali jesień. Na pikniku przewidziany jest szereg atrakcji, o których niedługo napiszemy. Już dzisiaj zapraszamy mieszkańców Gminy Szydłowo do wspólnego smakowania i podsumowania Akademii Wędzenia i Grillowania na Ranczo Skrzatusz. Wydarzenie planowane jest na 07 października o godzinie 14.00.

Akademia Marzeń – Pokolenie’89

Wcześniejsze działania:

Akademia Wędzenia i Grillowania – Warsztat II kiełbasa i boczek

Akademia wędzenia i grillowania – czas start!