Akademia wędzenia i grillowania – czy uda się postawić społeczną grillo-wędzarnię? Składamy projekt do FIO Wielkopolska Wiara

Wędzenie u Janusza Drożdża podczas warsztatów przyrodniczych.

Grupa Nieformalna Akademia marzeń – Pokolenie’89 w składzie Tobiasz Wiesiołek (lider grupy), Janusz Drożdż i Dorota Małecka, pod patronatem OSP Szydłowo składa projekt aktywizujący mieszkańców Gminy Szydłowo do FIO Wielkopolska Wiara. Chcemy postawić w przestrzeni publicznej grillo-wędzarnię. Jeżeli przejdziemy proces rekrutacyjny i zdobędziemy 5000 zł na realizację projektu, zaproponujemy mieszkańcom poszczególne etapy: warsztaty budowy grillo-wędzarni, warsztaty wędzenia i grillowania, wykłady edukacyjne o sprzedaży bezpośredniej i turystyce kulinarnej oraz wydarzenie integracyjne z konkursem grillowania „Upiecz wieprza” i degustacją wędzonek.

Na terenie Gminy Szydłowo znajduje się wielu amatorskich pasjonatów sztuki wędzenia i grillowania mięs, ryb, warzyw, owoców morza czy serów. Brakuje jednak zrzeszenia skupiającego zainteresowane osoby. Miejsca w którym mogliby się spotkać, wymienić swoimi doświadczeniami związanymi ze sztuką wędzenia. Gmina Szydłowo nie od dziś znana jest z wędzonego pstrąga, ryby która dominuje w lokalnej hodowli. W gminie gdzie turystyka wodna jest popularna brakuje miejsca w przestrzeni publicznej, w którym pasjonaci wędzenia i grillowania mogliby przyrządzać swoje kulinarne dzieła, integrując przy tym lokalną społeczność. Właściwie miejsca już są, samorząd zainwestował spore pieniądze na projekty miękkie typu altanki czy ławeczki w poszczególnych sołectwach. Brakuje jednak narzędzi do przygotowania kulinarnej imprezy czy konkursu na świeżym powietrzu oraz kompleksowego programu rozwoju tej dziedziny kulinarnej, brakuje publicznej grillo-wędzarni.

Strategia Rozwoju Gminy w punkcie 2.2 „Priorytety” w dziale II „Rozwój turystyki i sportu”, określa m.in. rozwój turystyki poprzez gwarantowanie lokalnych atrakcji kulinarnych. Nie od dziś wiadomo, iż wędzenie i grillowanie jest głęboko zakorzenione w wiejskiej i Polskiej kulturze. Jednak aby zaszczepić w kolejnych pokoleniach tą pasję, należy stworzyć im odpowiednie warunki do złapania przysłowiowego bakcyla, oraz późniejszego jego rozwoju. W gminie znajdują się prywatne restauracje serwujące wyśmienite wyroby, brakuje jednak działań społecznych, integrujących społeczeństwo i rozwijających umiejętności kulinarne w zakresie wędzenia i grillowania. Nie oznacza to, iż imprez kulinarnych nie ma w ogóle. Panie z KGW uczestniczą w wydarzeniach w Centrum Upowszechniania Kultury. Są to jednak imprezy zamknięte w czterech ścianach. Natomiast wędzenie i grillowanie można przeprowadzić wyłącznie na świeżym powietrzu.

Grilo-wędzarnia w takim kształcie? Ma to być projekt społeczny, jakie są wasze propozycje?
Grilo-wędzarnia w takim kształcie? Ma to być projekt społeczny, jakie są wasze propozycje?

Turystyka kulinarna rozwija się w coraz szybszym tempie. Idą za nią coraz większe pieniądze. Wprowadzona została ustawa o sprzedaży bezpośredniej, umożliwiająca sprzedaż zdrowej, świeżej żywności prosto od rolnika. Wędzone jedzenie wpisuje się w tą politykę. Jeżeli nie uświadomimy rolnikom jaka szansa otwiera się przed nimi, nie będzie rozwoju w tym zakresie. Jeżeli nie będą podejmowane akcje promujące, inni będą się rozwijać, natomiast my będziemy w tyle. Tylko wieś nowoczesna i tradycyjna za razem, ma szansę na przetrwanie w tych trudnych dla niej czasach. Sprzedaż wędzonej żywności może być dodatkowym zarobkiem dla rolników oraz świetną zabawą dla amatorów tej sztuki kulinarnej. Ciągle udoskonalane wyroby przyciągałyby wiernych klientów a kulinarne festyny kolejnych turystów oraz amatorów wędzenia i grillowania.

Projekt kierujemy w szczególności do rolników, jednak nie będziemy się zamykać na pozostałych mieszkańców. Pierwsza grupa rekrutacyjna to tzw. mistrzowie. Będą to lokalni pasjonaci wędzenia, którzy zgodzą się na społeczne przeprowadzenie warsztatów. Im więcej mistrzów uda się zachęcić do udziału w projekcie, tym ciekawsze będą warsztaty. Druga grupa to uczniowie. W projekcie przewidujemy miejsce dla 10 osób z tej grupy. W przypadku zgłoszenia większej liczby chętnych, nie zamykamy się na nich, organizujemy tzw. burzę mózgów, zastanawiając się nad możliwościami zagospodarowania dodatkowych osób.

Jednostka OSP posłuży jako miejsce do magazynowania materiałów potrzebnych do budowy wędzarni, strażacy dysponują wieloma sprzętami, których będzie można użyć podczas budowy. Udostępnienie miejsca będzie kluczowym elementem. Poza aspektami technicznymi członkowie będą pełnili rolę raczej reprezentacyjną, koordynacja przedsięwzięcia spoczywać będzie na barkach grupy nieformalnej. Strażacy będą pomocni przy organizacji wydarzenia integracyjnego, posiadają w tej kwestii niezbędne doświadczenie i umiejętności.

Członkowie grupy nieformalnej Akademia Marzeń – Pokolenie’89: Tobiasz Wiesiołek posiada doświadczenie z zakresu organizacji i koordynacji różnych projektów aktywizujących społeczność lokalną. Będzie on głównym koordynatorem Akademii wędzenia i grillowania. Janusz Drożdż posiada niezbędną wiedzę z zakresu budowy wędzarni oraz wędzenia potraw. Jest on również społecznikiem, aktywizującym mieszkańców swojego gminy. Dorota Małecka pełni rolę doradcy w projekcie. Jest to osoba rozpoczynająca działalność społeczną, rola w grupie koordynującej projekt, będzie dla niej świetnym przetarciem w tego typu przedsięwzięciach i wszczepieniu bakcyla społecznika.

Trzymajcie kciuki za realizację projektu!

httpswww.flickr.comphotosnooccar9197264808inphotolist-f1Jopb-8KjSFF-4VHjUb-8rTN3g-opN7Wd-7fFZkE-2ETwHd-cPHp4Q-8qbd94-8mqnia-GNVzai-acjYty-8rTN7i-88eYpt-dmKzXt-6DT6p4-FPbBMw-6RdhdU-4VHjJu-6ccscG-nDgcHC-d6BHZj-ejo3XK-SVcf8v-7fG3Ej-7fC7CK-cdf8iQ-dmKBnS-5ScRhc-6E3ki7-4VHk2S-34xaAj-2uBt2z-33ZyFT-pBaiUr-dPnqW6-fY7zHz-33ZEWz-6GMyXT-eQTYvv-4xXvoB-gkWPzR-344KL1-SVcvPv-cPisiq-4VHk7G-c3Hbao-pcjqDf-8oEzNi-aKDUiT
www.flickr.com